Eğitim Sistemi

Eğitim Sistemi

Eğitim Sistemi Savaşın bittiği 1995 yılından sonra Federal bir çatı altında tek bir devlet olarak yaşaması hedeflenen Bosna-Hersek’te halen üç farklı ...

Eğitim Sistemi

Savaşın bittiği 1995 yılından sonra Federal bir çatı altında tek bir devlet olarak yaşaması hedeflenen Bosna-Hersek’te halen üç farklı bölgede üç farklı toplum tarafından uygulanan üç farklı eğitim sistemi bulunmaktadır.

Hırvatların egemen olduğu kantonlarda komşu Hırvatistan’daki müfredat kullanılır. Bosna Sırp Devletinde ise komşu Sırbistan-Karadağ’da kullanılan müfredat işlenmektedir. Müslüman Boşnakların yaşadığı Federasyon bölgesindeki eğitim müfredatı ise sadece Boşnaklar tarafından uygulanmakta ve son yıllarda uluslararası toplumun özellikle AGİK “Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konseyi” gözetimi altındaki Bosna-Hersek’te eğitimdeki öncelikli hedef ; etnik ayrımcılık olmadan siyasi, dini ve kültürel önyargıların ötesinde tüm çocukların haklarına saygı duyan toplumun kültürel ve teknik alanı kuvvetli okullar ve eğitim sistemi yaratmaktır.

Avrupa Kalite Güvencesi Birliği ( European Association of Quality Assurance, ENQA ) tarafından geliştirilen ve Avrupa Yüksek öğretim Alanın da yer alan yüksek öğretim kurumlarına yönelik “Kalite Güvencesi Standartları ve Uygulama Prensipleri”nin üye ülkelerdeki uygulamaları, Ulusal Yeterlilikler Çerçeveleri uygulamaları, Doktora programları da dahil olmak üzere ortak yüksek öğretim programları, yüksek öğretimde esnek öğrenim yolları yaratmaktır.

Bosna Hersek ve İslam

Bosna Hersek İslam Kültürünü benimsemiş ve Avrupa’nın yeniliklerini getirmiş bir ülke olarak karşımızdadır. Osmanlı Yönetiminde kalmış bir ülke olarak Osmanlı fethinin sonuçlarından İslam dinine geçmiş ve benimsemişlerdir. Bu durum insanların hayat tarzına ve kültüründe etkiler yapmıştır. Osmanlı kültürü özellikle şehirli ağır basan bir niteliğe sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu vilayeti olarak Bosna vilayeti Saraybosna şehri başkent merkezi olmuştur. Baktığımızda çeşitli medreseler, kiliseler, camiler, türbeler, Mimarisi, köprüler, okullar, yollar, köprüler yapılmış, Saraybosna’da ticaret merkezi olmuş, Başçarşı denilen tarihi ortam Avrupa’ya gidip gelenlerin alış-veriş ortamı yapılmıştı.

Fatih Sultan Süleyman zamanında eğitime önem verilmiş din ırk dil ayrımı yapmadan Boşnaklar, Sırplar, Hırvatlara ortak destekler vermiştir. Türkiye’de okumak isteyenleri İstanbul üniversitesinde eğitime başlatmıştır. Avusturya –Maceristan İmparatorluğu tarafından 5 Ekim 1908’de Bosna hersek ele geçirilmiştir. 1991-1995 Yugoslavya iç savaşı Jepa ve Sebrenica’nın düşmesi en dramatik olaydır. Nato tarafından Dayton Anlaşması ile Kanton Merkezler Eyalet sistemine geçmişlerdir. Her kantonun başbakanı, Belediyesi, bakanları bulunmakta ve idare edilmektedir. Balkanlarda Bosna Hersek gibi ülkeler nehirler, bölgenin birçok kesiminde yer alırlar. Bölgedeki nehirler içinde bazıları şelaleler birçok ülke içinde akarsular ve büyük bir havzayı oluştururlar. Toprağı suya doygun ve tarıma ve hayvancılığa uygundur.

Bazıları ise daha bölgesel veya yerel nehirlerdir. Avrupa’ya Kabul edilen Bosna-Hersek’te UNESCO tarafından Dünya Mirası yaşatılan en önemli Mostar şehri koruma altındadır. Turizm alanında Dünyanın ilgisini çekmekte ve ziyaretler her yıl artmaktadır. Mimar Sinan eserleri Neretva nehri üzerinde köprüleri olarak biriside Mostar köprüsüdür ve şuanda da her yıl şölenler ve festivaller düzenlenmektedir. Travnik Osmanlının vezirler yetişmiş şehri olara bilinir, Travnik kalesi, yemyeşil ortam ile temiz havası, içilebilir suyu, doğal gıdaları, camileri, türbeleri ile kayak merkezi, spor alaları ile bir ortamda olursunuz. Bosna’nın her şehir üniversitelerinde Eurostar Yurtdışı Eğitim Danışmanlığının öğrencileri binlercedir. Bosna Hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz binlerce öğrenciye deste verdiğimiz gibi sizlere de destek veririz. İlk adımı atın bizi arayın.

Bosna Hersek Üniversiteleri eğitim sistemi Avrupa Yüksek öğretim Alanı uygulanmaktadır.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!